Den gängse bilden av engelsmannen är väl den som återfinns på René Magrittes målning Golconda där mängder av män i svarta plommonstop och överrockar svävar omkring. Det är bara paraplyet som fattas för att klichén av en engelsman skall vara fullständig. De flesta som varit i England idag vet att den här stereotypa bilden inte stämmer överens med verkligheten då gatumodet kan skifta från Laura Ingalls i modern tappning till gotare i svart med annorlunda frisyrer. Tänk på att de har en av världens bästa skolor för mode i London, Central Saint Martins College of Art & Design och de är kända för att tänja på gränserna vilket även avspeglar sig på gatorna utanför skolan. Något som dock håller i sig är artigheten, Please, Sorry, Excuse me… Dessa uttryck hör du fortfarande överallt även om det ibland handlar mer om ord än handling. Vem minns inte Henry Stanleys berömda mening: ”Dr Livingstone, I presume” som uttalades långt in i Tanzania 1871 efter det att Stanley letat i två år efter den försvunne läkaren. Huruvida det är sant tvistar de lärde om men det ger en liten fingervisning om hur omvärlden tänker sig de korrekta engelsmännen, artighet oavsett umbäranden. Hur skall man då bete sig i affärsvärlden för att göra succé?
Sporten är ett annat bra exempel på deras känsloyttringar. Jag har aldrig sett så mycket flaggor hänga ut från fönstren i något annat land som i England när spelar i fotbolls-VM. Plötsligt blir alla entusiastiska patrioter som är ett med sitt lag. På pubarna har de storbilds-TV och många av männen samlas för att tillsammans heja högljutt på de sina.
Detta sätt att agera är dock INTE tillämpligt i andra situationer än debatter. I övrigt har engelsmännen kontroll på sina känslor och kan uppfattas som lika svala som svenskar så oavsett vad du känner inför ett beslut som din chef fattar så visar du ingenting. Disciplinen är helt annorlunda än i Sverige där du kan resonera med dina chefer. Du kan tala med närmste chef som i sin tur kan ta upp det med nästa chef om det är viktigt för hierarkin är viktig i England. Kraven är hårda på arbetsplatserna och de anställda förväntas göra sitt bästa och utvecklas progressivt. Om du skall göra affärer med engelsmännen så fungerar det som i Frankrike, du har kontakt med den person som motsvarar dig i rang, VD träffar VD osv. Du förväntas också viga ditt liv åt ditt arbete så behövs det att du stannar längre för att exempelvis göra upp avtal så är det ingen som tittar på klockan utan man fortsätter arbeta som om ingenting hade hänt tills man är klar. Är det då någon skillnad mellan män och kvinnor?
Ja, männen förväntas vara stoiskt lugna i alla situationer, tappra och givetvis nobla och korrekta medan kvinnorna tillåts tappa fattningen och visa mer känslor. Den gamla riddarkulturen lever kvar i modern tappning så om du är kvinna bör du låta mannen öppna dörren osv. så att du inte gör det pinsamt för den artige engelsmannen. Även om de inte känner personen som frågar efter vägen eller trillar så finns engelsmannen där som en räddande ängel. Hur kan jag hjälpa dig? Spåren efter Englands stormaktsvälde finns kvar och då krävdes det orädda män som ville utforska världen. Hur påverkar detta deras affärer idag?
Engelsmännen är större risktagare än svenskarna. Låt dig inte luras av att de verkar så stillsamma och att de inte fattar kvicka beslut. De betraktar situationen som den är, utgår från den och vågar ta betydligt större risker än sina grannar tvärs över kanalen. Tänk på deras historia så förstår du varför. Som kolonisatörer i främmande länder har de alltid sett till att sätta några av landets egna invånare på höga poster och sedan blandat brittiskt och det nya landets seder, bruk och statsförvaltning till en för dem acceptabel mix. (Fransmännen gjorde tvärtom, tog över allt och förfranskade det nya landet helt och hållet och satte dit fransmän till att styra. I Shanghai såväl som på Elfenbenskusten finns dessa franska kvarter kvar och det känns som att man har kommit till ett kvarter i Paris.) Engelsmännen är stolta över sin koloniala storhetstid och man skall inte skoja med dem om det. Tänk på att drottningen fortfarande är statsöverhuvud i många länder, inklusive Australien eftersom the Commonwealth lever i det fördolda, (http://www.thecommonwealth.org/Internal/180380/).
I krigstid har denna laganda varit särskilt tydlig då man kämpat tillsammans till sista blodsdroppen och denna anda har alltid märkts av när ledare har sporrat sina medborgare att kämpa. Ett av de mest kända exemplen på det är Winston Churchills ord den 13 Maj 1940 då han höll tal Detta tal hölls då Frankrike kapitulerat och de skulle kämpa för att inte falla för då skulle även USA falla. Vem minns inte de berömda orden: “I have nothing to offer but blood, toil, tears, and sweat”. Längre fram i talet anknöt han till vikten av att de stod enade och kämpade så att de inte skulle följa i Frankrikes fotspår. ”You ask, what is our aim? I can answer in one word. It is victory. Victory at all costs – Victory in spite of all terrors – Victory, however long and hard the road may be, for without victory there is no survival”. Hela talet kan läsas på http://www.historyplace.com/speeches/churchill.htm och vill du lyssna kan du gå in på: http://vodpod.com/watch/850538-churchill-blood-toil-tears-and-sweat-repost . Helt förståeligt fanns det inte utrymme för individualism i detta läge och engelsmännen lyssnade och agerade som en man.
Något som visar hur stolta de är över sin historia är en liten malör jag var med om när jag var på British Museum en gång och samtalade med guiden om de grekiska freskerna som Grekland vill ha tillbaka. ”Hur känns det att visa gammalt stöldgods som Grekland vill ha tillbaka”, frågade jag. Hon tittade iskallt på mig och sade: ”Stöldgods… Du har missuppfattat detta. Om man är ett stort land så är det som att äga ett stort hus. Om jag som ägare väljer att flytta något från matrummet till vardagsrummet så är det min ensak. End of discussion.” Jag var helt klart inappropriate för en stund och jag undviker hädanefter att ta upp sådant som kan besvära vilket jag råder er att göra också. Deras stolthet över det förgångna lever kvar på olika sätt, deras lätthet att vara flexibla och anpassa sig efter situationen men även att de känner sina skribenter så det är bra om du känner till något om den engelska litteraturen och deras teater då de ofta hänvisar till den i dagligt tal. Han är en riktig Shylock refererar till girighet medan Nicholas Nickleby oftast insinuerar att någon är sin egen lyckas smed. (BBC producerar varje år mängder av nyproduktioner av Austen, Dickens, Wilde, Shakespeare med flera. Så varför inte fräscha upp dina kunskaper genom att läsa på lite i dina gamla skolböcker om engelsk litteraturhistoria?) Hur fungerar då engelsmän i grupp om de nu är så korrekta samtidigt som de förväntas stå för sina åsikter?
Sportsmanship är något som kännetecknar engelsmän. Vad innebär det?
Teamet är viktigare än individen och det är oerhört viktigt att acceptera de krav som ställs utan att ifrågasättande. Även om du själv tycker att du är speciellt duktig på en sak och du tycker att du skulle kunna utföra den på ett bättre eller mer effektivt sätt så bör du aldrig föreslå det. Arbeta i grupp, bjud på dina förslag men framhäv dig aldrig! Det är en av orsakerna till att de älskar lagspel, tänk på fotbollen som nästan är helig. Det kanske inte så konstigt då de skapade reglerna. Lagandan syns också tydligt då de utan att bråka stolt sätter på sig sin skoluniform med emblemet som visar vilken skola de tillhör. Dessa skolor har lag för allt möjligt; fotboll, cricket, rugby och varför inte rodden som är så typisk för engelsmännen. Tänk bara på The Henley Royal regatta, http://www.hrr.co.uk/ som håller på i fem dagar i juni. De paddlar mot strömriktningen en engelsk mil i Themsen och vissa klär sig i 1800-talskläder. The Oxford boat race, http://www.theboatrace.org/ , är en tävling mellan Englands två äldsta universitet, Cambridge och Oxford, som äger rum i mars och The Great River race i september, http://www.greatriverrace.co.uk/ . Där får alla möjliga märkliga farkoster vara med så länge de flyter. De är mycket för välgörenhetsgalor, trädgårdsfester, baka kakor som vinner så att de skänka pengarna mm. De älskar att vandra och the Lake District är ett av de främsta ställen de reser till för att vandra. Beatrix Potter var en av dem som gjorde det möjligt att ha en stor nationalpark där vilket är uppskattat i ett land där man inte kan promenera var man vill då marken är privatägd. En av deras största biståndsorganisationer heter Oxfam, http://www.oxfam.org/ , vilket kan vara bra att känna till. Givetvis leder detta till att det lätt bli snobberi.
Rätt skola och rätt uttal leder till att du möts av större respekt, får rätt kontaktnät och lättare får arbete. 7% av alla engelska elever går I Public schools vilket är detsamma som Privata skolor. De kallas Public för de är öppna för alla som kan betala för sig. Eton är den mest kända av dessa skolor. Det engelska kungahuset sänder alltid sina söner dit. För det mesta är dessa skolor uppdelade efter kön. De har alltid skoluniform och det kan kosta upp till £ 5,000 per termin att ha sina barn där. RP, Received Pronunciation, talas av endast 5% av befolkningen men det räknas ändå som det korrekta uttalet. Det kan avgöra om du får ett visst arbete eller inte om det står mellan dig och någon med likvärdigt CV. Därför bör du om du skall göra affärer i England vara noga med ditt uttal och inte göra som många svenska elever gör som tror sig tala amerikansk engelska. De använder brittiska ord som de sedan uttalar med amerikansk accent. (pavement/sidewalk, motorway/highway etc.)Var konsekvent! Har du varit mycket i USA så att ditt uttal, dina ord och din grammatik är helt amerikansk så är det helt i sin ordning att tala som du lärt dig, annars råder jag dig att putsa på din brittiska accent för det betyder mer än du tror att tala korrekt. Hur är det då med den brittiska humorn? När kan du skratta och åt vad?
Varför inte testa dig själv för att se om du verkligen förstår den engelska humorn. Detta ingår i testen som utlänningar som lär sig engelska får göra, http://www.musicalenglishlessons.org/jokes-index.htm . Du kan läsa på ESL/EFL Matching exercises – JOKES & PUNCH lines. Vad betyder ESL och EFL? Helt enkelt: ESL = English as a Second Language and EFL = English as a Foreign Language.
Engelsmännen skojar om det mesta och det drar sig inte för att skoja om sin egen kultur; snobberiet, artigheten och politiken. Vass satir användes av Swift och Wilde då det var förbjudet att öppet kritisera visa företeelser i samhället utan straff. De fick då använda sig av humorn som i Gulliver´s Travels, A Modest Proposal och The Importance of Being Earnest. Nutiden har bjudit på Monty Python, Fawlty Towers, Upstairs Downstairs, Mr Bean, Keeping Up Appearances och idag är det modern Standup Comedy som gäller. I Manchester kan man till och med gå en 12-veckors kurser för att bli en äkta standup comedian, http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/manchester/7811448.stm . Som affärsman har du kanske inte tid att sitta och roa dig utan måste istället vara påläst om konjunkturer, branschstatistik och tillväxtprognoser. Var finner du information?
Varje dag utkommer the Financial Times som läses av de flesta affärsmän. Den grundades 1888 och den finner du på följande adress: http://www.ft.com/home/europe .
En gång per vecka kommer the Economist http://www.economist.com/
En tidning som har djuplodande artiklar om det mesta är The Independent som du finner på http://www.independent.co.uk/ Den har smeknamnet Indie, och söndagsutgåvan The Independent on Sunday kallas analogt för Sindie. Den räknas som politiskt obunden men den är socialliberal. En tidning som är betydligt mer konservativ är The Times som grundades 1785 i London. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/ . Givetvis kan du se live nyheter på BBC, www.bbc.co.uk . De täcker världen och det är lätt att finna information om allt och lite till.
Jag ser att jag lyckats skriva mycket, mycket mer än vad jag hade för avsikt att göra men jag hoppas att ni skall orka ta er igenom informationen då den kan hjälpa er i kontakterna med Storbritannien. Så många nationer har försökt att ta dessa öar i besittning, varit där ett tag och tvingats försvinna och detta har präglat dem. Romarna, Vikingarna, Normanderna och Saxarna. Glöm inte bort att Skottarna gärna vill bli fria, Walesarna är stolta över sitt specifika språk, kymriskan och att Kung Arthurs förmodade slott, Tingtagel, finns där och Irländarna är inte alltför förtjusta i engelsmännens övervälde. Sverige är så nära rent geografiskt men glöm inte att det skiljer en hel del på våra kulturer även om vi kan kommunicera utan problem. Läs på innan så kommer det att gå bra. Jag avslutar med en del små tips som kan vara bra att tänka på.
För det mesta sköts representation på restaurang men skulle du bli hembjuden kan du ta med blommor. Man hälsar i hand och man är snabb på att lämna visitkort och lämna skriftliga bekräftelser. Som du redan har förstått är de inte konflikträdda vilket du måste tänka på om du är svensk. Det är helt i sin ordning att ha olika åsikter för de har också förmåga att skilja sak och person. Var förberedd med goda argument och fungerar de inte så får du ta seden dit du kommer och anpassa dig, visa sann sportsmannaanda för det är viktigt med personliga relationer. Om du har en bra produkt och någon annan har en lika bra produkt så inser du att du kommer lite längre om du har visat dig charmig och flexibel såväl som kunnig och driftig. Etiken är hög, det vill säga ärlighet och att bete sig på ett gott sätt, vilket underlättar relationerna mellan en svensk och en britt. Tänk på att visa uppskattning och inse när du har kommit till ett läge då du bör vika så att du inte förlorar en bra affär. Tänk på Oscar Wildes ord: “What is a cynic? A man who knows the price of everything and the value of nothing.” Inse värdet, inte bara kostnaden.
Engelsmännen sänder mycket kort vid alla möjliga och omöjliga tillfällen så tänk på att inte glömma att sända kort om någon är sjuk, om du sårat någon, vill tacka så mycket, önska lycka till, gratulera och så vidare. Några små detaljer att tänka på i samband med inbjudan till en familj:
Om du behöver använda toaletten frågar du: Can I use your bathroom, please?
Skall du göra något, exempelvis en utflykt med en familj du ej känner så är det artigt att komma fem minuter innan avfärd.
Skall du in till någon så tar du inte av sig skorna som i Sverige utan du ser till att torka av skorna väl på dörrmattan och sedan går du in.
Tänk på att det är Guy Fawkes´ night de 5 november vilket innebär fyrverkerier och ledighet, inte affärssamtal! Det finns en tid att njuta och en tid att arbeta så fundera över de vackra orden som William Wordsworth kom på när han vandrade bland kullarna i the Lake District för 200 år sedan.
Ha en bra dag, 🙂
I Wandered lonely as a Cloud, (The Daffodils) W.Wordsworth, 1770-1850).
I wandered lonely as a cloud
That floats on high o’er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils,
Beside the lake, beneath the trees
Fluttering and dancing in the breeze.
Continuous as the stars that shine
And twinkle on the Milky Way,
They stretched in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance
Tossing their heads in sprightly dance.
The waves beside them danced, but they
Out-did the sparkling waves in glee: –
A poet could not but be gay
In such a jocund company:
I gazed -and gazed -but little thought
What wealth the show to me had brought.
For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills
And dances with the daffodils.