RÖSTEN – ARTIKULATION

En avslappnad röst är behaglig att lyssna till så hur skall man kunna slappna av när de vackra, lätta och fjäderlätta fjärilarna i magen har förvandlats till en känsla av ett inferno som snarare påminner om ett getingbo, surrande, spänt och totalt osäkert???

Ett säkert sätt att få någorlunda kontroll på rösten är som jag tidigare har nämnt att ta djupa andetag, tala med luft längst nere ifrån magen. Ja, du minns kanske hur du kan hålla händerna nere på magen och stöta ut luft samtidigt som du säger Hej! Mycket överdrivet givetvis men samtidigt en förträfflig hjälp att fokusera på få kontroll på andningen. Det är bra att tala överdrivet när man tränar på uttal och artikulation men givetvis kan man inte göra det när det väl gäller 🙂

Problemet med nervositet är nämligen att vi lätt spänner ansiktsmusklerna och de muskler som styr andningen och då blir rösten ljusare och vi får nästan inte luft att avsluta en mening, än mindre ha luft till att höja och sänka volymen, ändra talhastigheten eller tala klart och tydligt. Risken blir att man börjar mumla, tala i falsett eller helt enkelt talar så fort att publiken missar vad du försöker förmedla. Oavsett hur bra tal du kan ha med illustrationer, talfigurer, perfekta argument, tilltalande språk och pauser så blir det förmodligen platt fall om rösten sviker dig.

För att underlätta förståelsen av vikten av att vara avslappnad i talorganen rekommenderar jag att du letar upp en bild på talorganen på Internet så att du ser hur alla delar hör samman. Om käken eller läpparna är för avslappnade låter uttalet slarvigt, (som efter ett tandläkarbesök när läpparna inte alls följer med vare sig när man skall skölja ur munnen eller när man försöker prata).

Motsatsen, en spänd käke och spända läppar, leder till att tungan inte får plats att uttala vissa ljud, läpparna hinner inte med att forma alla ljus och luftstrupen blir strypt så att talet blir otydligt och dämpat. Testa att säga alfabetet fort när du håller hakan nere mot bröstet i motsats till att höja upp huvudet och hakan något. Öppna munnen ordentligt så att luften får fri passage. Pröva att göra olika saker med halsen, underkäke, läpparna och musklerna i ansiktet så kommer du snart att upptäcka hur viktigt det är att lära dig slappna av för att få kontroll på din röst, det instrument som skall framföra din egenhändigt skrivna symfoni.

Givetvis underlättar det att ha en del övningar att träna på så jag tittade i mitt lilla bibliotek och där fann jag en gammal, (1972), bok Svenska för vuxna, som skrevs av bland andra min morfars bror, Eje Ljungmark. Han skrev, (han är tyvärr död), många fina läroböcker efter denna men vad jag fastnade för var de taltekniska övningarna som han tog upp.


Läppgymnastik. 

Bagare Bullen bakade bara bruna brända bullar.

Med mitt mått mätt.

Per packade pappas packsäck proppfull.

Har man möjligen i mannaminne sett på maken?

Postmästaren passade posten punktligt.

Brottslingen blandade bort de bindande bevisen.

 Tunggymnastik.

Det dundrade dovt i dalen under åskdundret.

I trakten kvittrade tättingarna, (sångfågel), titt och tätt.

Den godmodiga gumman gav den glade gossen en gul gullhöna.

Göken jublade glad i den ljusa och ljuvligt ljumma juninatten.

S-ljudet måste uttalas skarpt, inte oklart mellan tänderna eller läspande, för att vara lätt att utskilja.

Svanen simmade stilla i solen och sökte sina små.

Sex laxar i sex laxaskar.

Med svällande storsegel sökte sig seglarna mot sydost.

Sedan senaste sommaren har han slipat 666 slöa saxar.

E eller Ä… kan vara något för inbitna Stockholmare att tänka på då det kan bli alldeles galet med fel ljud i vissa ord. Min far säger ”lekare” istället för ”läkare” och visst förstår alla av sammanhanget vad han menar men om någon som inte har svenska som modersmål skulle lyssna på honom skulle personen kunna bli ganska så konfunderad. Lekare… Leker han med sina barnbarn när han är sjuk eller vad menar han??? Skall detta hända om en vecka eller skall det väcka oss till eftertanke???

Rev – Räv

Vete – Väte

Vecka- Väcka

Reta – Räta

Lera – Lära

Leka – Läka

Barnvakt – Banvakt

U eller Y eller Ö?

När jag bodde i Arjeplog berättade invånarna där om en skåning som hade haft en föreläsning där. De hade så roligt åt att han kallade ”ungdomar” för ”ungdumar” för de trodde att han ville skoja med det faktum att man som ung lätt fattar beslut som inte alltid är så väl genomtänkta. Alltså tyckte de att han sade att unga människor helt enkelt var dumma. Längre fram träffade jag denne man och frågade om det hade varit hans avsikt.

Helt oförstående tittade han på mig och bad mig förklara vad jag menade.Ja, ungdumar, sade jag… Men… det heter ju så, sade han… OK, den skånska dialekten gjorde sig alltså påmind trots att mannen för övrigt inte lät så överdrivet skånsk. Det som uppfattades som ett kul skämt var bara ett dialektalt uttryck. Något att tänka på så att det inte blir missförstånd med andra ord…

Lucka – Lycka

Mullra – Myllra

Lugn – Lögn

Rusta – Rösta

Nytt – Nött

Full – Föll

Dumma – Döma

Byta – Böta

Uttala ALLA vokalerna så blir det betydligt lättare att förstå dig och dessutom hjälper det dig att sakta ner farten så att du blir behaglig att lyssna till J Varför inte spela in dig själv på mobilen när du säger ”automatisk” eller  ”identitetskort”, nej fuska inte och säg ”körkort” 😉

Situation… INTE sitation

Privilegium

Veterinär

Kommunicera

Experiment

Material – Materiel

Kvalificerad

Operation

Definitivt

Temperament

Jag hoppas att dessa övningar skall hjälpa dig att kunna slappna av när fjärilarna förvandlas till getingar och du bara vill fly för att din röst sviker dig. Har du möjlighet så gå in på en toalett med en spegel, höj hakan lite så att andningsvägarna blir fria och säg någon av ramsorna ovan så att dina talorgan kommer igång och slappnar av.

Lycka till!

PS Det var meningen att ni skulle få lite roliga bilder till detta men tekniken busar så det får bli till en annan gång.

Lämna ett svar