Med gester kan du beskriva eller ge eftertryck åt det du vill framföra. Här måste du vara noga så att dina gester är helt i samklang med ditt ansiktsuttryck så att du inte missuppfattas. Eftersom ditt ansikte kan ge uttryck åt en massa känslor utan ord är det viktigt att du verkligen tänker på hur du ser ut framför en publik även när du är nervös. Även om du skulle använda dina händer och gestikulera att du verkligen tycker om det du pratar om och berätta hur viktigt och bra du tycker om något men skulle se totalt likgiltig ut så skulle ingen tro att du menade allvar.
Till viss del kan man träna in gester MEN man får ta sig i akt så att det inte ser konstlat ut om man i vanliga fall inte använder gester. Mina kinesiska vänner säger att de inte använder mycket gester så det är viktigt att ta reda på hur kulturen är innan du håller tal i ett annat land eller sitter i affärsförhandlingar. I Frankrike är gester viktiga och man visar mycket tydligt med hela kroppen vad man tycker och tänker så om du inte är oerhört tydlig med dina gester där uppfattas du som att du inte står för vad du säger och det vore lite synd. I Sverige är vi lite försiktiga med gester men vi uppskattar och lever oss med när vi lyssnar till talare som är skickliga på att använda gester. Det blir ett helhetsintryck som påverkar de flesta åhörare mycket. Oavsett om du eller jag har en avvikande åsikt så känner vi oftast att talaren är uppriktig och verkligen tror på det han/hon framför. Då blir vi för det mesta mer villiga att lyssna på talaren och det är det du som talare också måste eftersträva att uppnå.
Ju längre ifrån din publik du står desto större, svepande gester kan du använda men om du på ett styrelsemöte skulle riskera att välta ner din dator eller din kaffekopp så blir effekten bara ett pinsamt skratt eller tystnad och då kommer du att dra uppmärksamheten från ditt budskap. Även om du är en person som sällan gestikulerar så har du gester som du inte är medveten om. Fråga dina närmaste hur du ser ut när du blir riktigt glad, ledsen eller varför inte arg. Barn är ruskigt duktiga på att härma föräldrar så om du inte är rädd för att få reda på sanningen – fråga dem! Hur håller du händerna då? Hur är din kroppsställning? Ibland när jag är ute och promenerar ser jag hur hundägare korrigerar sina djur som har gjort något fel och ibland ser det så komiskt ut för de hytter med fingret, pekar och höjer rösten. Ingen tvekan om effektiviteten, hunden kryper ihop och blir lika liten som en katt, men hur vad skulle hända om du gjorde så när du höll tal? Det finns stor risk att de som lyssnar skulle känna sig besvärade, vända bort blicken eller blir upprörda så om du sitter på ett styrelsemöte och inte får igenom dina förslag så råder jag dig bestämt att ALDRIG på några villor använda pekfingret!
Quintilianus beskrev hur mycket gester betyder; ”Hur betydelsefull en gest är framgår tydligt av den enkla reflektionen att det mesta kan uttryckas även utan ord”. Han menade att mycket av våra gester dessutom kan förstås av alla nationer och det stämmer till viss del men en del gester betyder olika saker i olika länder. Ett exempel på det är att då man för ihop tummen med pekfingret och formar det till ett ”O” så betyder det i Sverige ”Toppen!” eller ”OK!” medan det i Sydeuropa är ett fult tecken som uppfattas som något mycket grovt.
Beskrivande och eftertryckliga gester
Vad är det då för skillnad på beskrivande och eftertryckliga gester?
1. Beskrivande Gester. Om du vill tala om en stor mängd människor över hela jorden så kanske du vill forma en jord med två händer eller använda ditt pekfinger och rita en rund cirkel i luften. Tänk då på storleken! Jorden är stor så om du håller händer mitt framför dig och har en diameter på fem centimeter blir det löjeväckande istället för beskrivande. Om du beskriver hur du klättrat uppför Kebnekaise på semestern så kanske du kan ta i med bägge händerna i luften och visa med hela kroppen vilken ansträngning det var eller om försäljningskurvan har ökat eller minskat drastiskt kan du svepa åt endera hållet med handen. Du kan beskriva längd, storlek, form, läge, riktning eller inbördes förhållande med dessa gester och om du är väl förberedd på vad du skall säga kan du få fram gester som återspelar och förstärker det du säger utan problem. Det gäller att öva – men det skall vara gester som återspeglar dig och din personlighet 🙂
2. Eftertryckliga Gester. Med dessa gester kan du uttrycka känsla och övertygelse. De understryker och förstärker dina tankar samtidigt som innehållet blir väldigt levande för åhöraren. Räknar du upp olika punkter kan du använda fingrarna samtidigt som du räknar upp vad du anser bör göra. ”För det första”…, ett finger, ”för det andra…”, andra fingret osv. När du använder denna typ av gester får du akta dig så att du inte lär in ett manér så att du ständigt upprepar samma gest för då ser du bara rolig ut. Om du pekar med hela handen mot ditt hjärta visar du vad du själv känner och tycker men om du sveper med handen ut mot dina åhörare så inbjuder du dem att tycka och du visar intresse för dem. ”Ni kanske också har reflekterat över detta liksom jag… Själv har jag funnit att man skulle kunna angripa problemet på följande sätt…” peka på en bild, några punkter du skrivit upp eller använd fingrarna och berätta om de olika åtgärder man skulle kunna använda sig av.
Som vanligt är detta bara några små tips men pröva själva, fråga andra i din närhet till råds och våga använda gester för det gör dina tal och dina framförande så oerhört mycket mer levande och tilltalande. Lycka till 🙂